Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Wykrywanie alkoholi, cukrów. 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 5 lip 2008, o 19:16
Posty: 209
Post Wykrywanie alkoholi, cukrów.
Witam...
Więc jak można wykryć:
- Metanol
- Etanol, tu mi przychodzi reakcja dwuchromianu potasu z alkoholem w środowski kwasowym, lub próba jodoformowa.
- Propanol
- Butanol
- Glicerynę

I teraz cukry.
Ogólnie jak wykryć cukry, dalej mono-, dwu- i polisachyrydy.
Dalej glukozę o fruktozy i sacharozę (jak wykryć ją).


2 sty 2009, o 11:56
Zobacz profil
Nauczyciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59
Posty: 963
Lokalizacja: Katowice
Post 
Alkohole poliwodorotlenowe (jak gliceryna i cukry) tworzą z Cu(OH)2 granatowe rozpuszczalne kompleksy.
Wszystkie z podanych jednowodorotlenowych alkoholi są utleniane dichromianem i nadmanganianem, jedyna różnica pomiędzy nimi może być w szybkości reakcji, no i każdy taki alkohol ma różne izomery (pierwszo, drugo i trzeciorzędowe, a te ostatnie nie dają się utleniać:( ).
Można jeszcze doszukiwać się właściwości redukujących w cukrach.

Na pewno są inne metody chemiczne, ale one nie przychodzą mi teraz do głowy.
Najlepsze byłyby metody stricte fizyczne, spektrometria masowa, 1HNMR, IR.

_________________
<wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.


2 sty 2009, o 12:09
Zobacz profil
Nauczyciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59
Posty: 963
Lokalizacja: Katowice
Post 
Wydaje się, że spośród tych alkoholi, rzeczywiście, tylko etanol będzie dawał pozytywny wynik próby jodoformowej (dzięki tworzeniu się przejściowo acetaldehydu, posiadającego grupę metylową przy węglu karbonylowym), wszystkie ketony, które posiadają metyl przy węglu karbonylowym dają pozytywny wynik próby.

_________________
<wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.


2 sty 2009, o 12:14
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2028
Lokalizacja: Krakow
Post 
dobra tylko teraz zasadniczo
chcesz np. wykryc male ilosci metanolu w roztworze wodnym czy tez np propanolu
czy chcesz rozroznic np. w wypadku gdybys mial 5 probowek i w kazdej inny alkohol - jest to drogie to trzeba alkohole przeprowadzic do estrow i porownac zapachy (to chyba najlatwiejszy sposob)

a jesli chodzi o wykrywanie to jak kolega wyzej pisal metody instrumentalne typu spektroskopia czy tez chromatografia


a na kniec google - bo zapewne wlasnie dokladnie o to Ci chodzilo;
http://www.literka.pl/article18815.html

_________________
Vandenberg Legacy: "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Forest Gump: "Jezeli Ci zle, ze gozej byc nie moze, zacznij bic sie kijem po nodze... jak przestaniesz bedzie znacznie lepiej"


2 sty 2009, o 12:43
Zobacz profil

Dołączył(a): 5 lip 2008, o 19:16
Posty: 209
Post 
nie chodzi mi o rozdzielanie, tylko wykrywanie, np. metanolu w roztworze. np 3%.


2 sty 2009, o 12:55
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 624
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dawifd napisał(a):
nie chodzi mi o rozdzielanie, tylko wykrywanie, np. metanolu w roztworze. np 3%.

jeżeli Ty chcesz wykrywać czy odróżniac wszystkie wymienione zwiazki w taki stężeniu, a moze jeszcze dodatkowo mają to byc mieszaniny, w których jest po kilka procent tych związków, to metody "probówkowe" nie będa zbyt dobre, natomiast jesli chcesz wykrywac te związki na zasadzie "tu jest probówka z jakims ppomóc i podac odpowiednie metody :)
Uścislij jeszcze swoja prośbę :)

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum


Obrazek

weź udział:

Obrazek


3 sty 2009, o 14:27
Zobacz profil

Dołączył(a): 5 lip 2008, o 19:16
Posty: 209
Post 
Dobrze, uściślę.
Chodzi mi o o wykrywanie w danej probce danej substancji, czy wynik jest pozytywny, czy wynik jest negatywny.
Mogą być mieszaniny, np. metanol + etanol i ich wykrycie, czyli czy znajduje sie tam etanol (i tu będzie najlepsza próba jodoformowa) i czy jest tam metanol.


3 sty 2009, o 15:03
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 624
Lokalizacja: Poznań
Post 
aha, czyli sprawa jest prosta :) potrzebujesz klasyczne metody stosowane w analizie organicznej, czyli własnie reakcje "probówkowe" ;) :wink:

no to startujem ;)
1. reakcje ogolne na alkohole wszystkich rzędów:
- z sodem
- acetylowanie
- benzoilowanie
- wanadanem (V) amonu i 8-hydroksychinoliną
wymienione przez Ciebie alkohole w kazdej z tych reakcji będą daały jednakowy bądź bardzo podobny efekt wizualny

2. wszystkie wymienione tu alkohole, od metanolu do butanolu, są I-rzędu, zatem reakcja z dichromianem potasu w środ kwasowym nic tu nie da - każdorazowo nastapi zmiana zabarwienia, z żółtopomarańczowego na ciemnozielony, świadcząca o obecności alkoholu I-rzędu.

3. Reakcji jodoformowej Liebena ulegają metyloketony oraz alkohole II-rzędowe typu CH3-CH(OH)-R, jedynym alkoholem I-rzędu ulegającej tej reakcji jest etanol

4. I również tylko etanol, o ile mi wiadomo, będzie ulegał reakcji z morfolina w kwasie siarkowym (1,0 g waniliny rozpuszcza sie w 20,0 cm3 stęż. H2SO4). Pojawienie się niebieskiej plamy świadczy o obecności etanolu.

4. Na rozroznienie Twoich alkoholi najlepsza będzie reakcja z waniliną: do 2 cm3 roztworu waniliny w stężonym kwasie siarkowym (1,0 g waniliny rozpuszcza sie w 20,0 cm3 stężonego H2SO4) dodaje się 3 &#8211; 4 krople badanej substancji oraz pojedynczymi kroplami wody, do momentu powstania trwałego zabarwienia:
&#8226; alkohol metylowy: żółte przechodzące z upływem czasu w różowe
&#8226; alkohol etylowy: zielononiebieskie lub jasnozielone
&#8226; n-propylowy: żółte, ciemniejące po dodaniu kilku kropel wody, przechodzące w purpurowe po dodaniu więcej niż 15 kropel wody
&#8226; izopropylowy: żółte, ciemniejące do dodaniu kilku kropel wody, intensywnie niebieskofioletowe po dodaniu około 20 kropel wody
&#8226; izobutylowy: żółte, przechodzące powoli po dodaniu wody w czerwonofioletowe
&#8226; butylowy: pomarańczowe, po dodaniu wody powoli przechodzące w ciemnoczerwo-nofioletowe



o cukrach napisze później :)

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum


Obrazek

weź udział:

Obrazek


3 sty 2009, o 17:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18
Posty: 515
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
Tak trochę na temat i trochę nie, ale czy na organice w liceum powinny być omawiane metody:
Cytuj:
- acetylowanie
- benzoilowanie
- wanadanem (V) amonu i 8-hydroksychinoliną


oraz przy próbie jodoformowej wzmianka, że daje pozytywny wynik dla etanolu oraz alkoholi II-rzędowych typu CH3-CH(OH)-R?

Bo mam poważne obawy, że moja pani nauczycielka trochę o czymś zapomniała...


3 sty 2009, o 20:06
Zobacz profil
Nauczyciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59
Posty: 963
Lokalizacja: Katowice
Post 
To jest materiał akademicki, niestety :(
Nawet na rozszerzeniu organika kuleje:(
Ale akurat reakcja jodoformowa jest dość prosta w zrozumieniu, na wiki jest dobrze wyjaśniony jej mechanizm (szukaj pod jodoform i reakcja haloformowa).

_________________
<wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.


3 sty 2009, o 20:32
Zobacz profil
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 624
Lokalizacja: Poznań
Post 
Garet napisał(a):
Tak trochę na temat i trochę nie, ale czy na organice w liceum powinny być omawiane metody:
Cytuj:
- acetylowanie
- benzoilowanie
- wanadanem (V) amonu i 8-hydroksychinoliną


oraz przy próbie jodoformowej wzmianka, że daje pozytywny wynik dla etanolu oraz alkoholi II-rzędowych typu CH3-CH(OH)-R?

Bo mam poważne obawy, że moja pani nauczycielka trochę o czymś zapomniała...


nie, Twoja pani od chemii o niczym nie zapomniała, takich wiadomosci w liceum nie uczą, a na pewno nie na profilu ogólnym




To teraz cos na słodko :wink: , czyli obiecane cukry :)

1. wykrywanie cukrów prostych i złozonych - reakcje ogólne: w podwyższonej temperaturze, pod działaniem kwasów mineralnych, cukry ulegają odwodnieniu. Produktami są furfural lub jego pochodne &#8211; zależnie od rodzaju cukru, który został odwodniony. Sam furfural powstaje między innymi w procesie odwadniania pentoz. Furfural i jego pochodne tworzą barwne związki w reakcji z niektórymi odczynnikami organicznymi (np. fenolami). Powyższa właściwość cukrów wykorzystywana jest w analizie organicznej:
a) Reakcja z alfa-naftolem (próba Molisha), 5 % metanolowy roztwór alfa-naftolu (odczynnik Molisha)
b) Reakcja z kwasem fosforowym i octanem aniliny
c) Reakcja z tymolem, 3 % etanolowy roztwór tymolu
d) Reakcja z antronem, 0,2 % roztwór antronu w steżonym H2SO4

2. Odróżnienie cukrów prostych od złożonych:
a) Reakcja z odczynnikiem Lugola (wielocukry); 1,0 g KI rozp. w 2,0 ml wody, dodaje 0,5 g jodu i miesza aż do całkowitego rozpuszczenia się jodu, po czym uzupełnia wodą do objętości 10,0 cm3.
b) Reakcja z molibdenianem amonu (cukry proste); 8 % roztwór molibdenianu (VI) amonu

3. Teraz nalezałoby odróznic pentozy od heksoz; zarówno fruktoza jak i glukoza są heksozami, zatem w poniższych reakcjach otrzyma sie wynik negatywny:
a) Reakcja Taubera z benzydyną (pentozy); 4% roztwór benzydyny w lodowatym CH3COOH, odczynnik Taubera
b) Reakcja Tollensa z floroglucyną (pentozy); floroglucyna lub 2 % etanolowy roztwór floroglucyny
c) Reakcja Biala z orcyną (pentozy)

4. frukoza jest ketozą, natomiast glukoza jest aldozą, zatem trzeba wykonac reakcje:
a) Reakcja z wodą bromową (aldozy)
b) Reakcja Seliwanowa z rezorcyną (ketozy)
c) Reakcja z mocznikiem i kwasem solnym (ketozy)

5. glukoza ma "wyraźne" właściwości redukujące, natomiast frukoza słabe, zatem polecam wykonac reakcje na odrożnienie cukrów redukujących od nieredukujących:
a) Reakcja Mohra z NaOH (cukry redukujące)
b) Reakcja z odczynnikiem Tollensa, próba lustra srebrowego (cukry red.)
c) Reakcja Trommera (cukry red.)
d) Reakcja Fehlinga (cukry red.)
e) Reakcja z odczynnikiem Benedicta (cukry red.)
f) Reakcja Nylandera (cukry red.)
g) Reakcja z kwasem pikrynowym (cukry red.)

6. Sacharoza jest dwucukrem nieredukujacym, zatem ulega reakcjom z punktu 1 oraz 2a, wiesz już, że nie jest to cukier prosty, zrób sobie następnie reakcje na sprawdzenie, czy jest to cukier redukujacy i gotowe :)


...a może zna ktoś reakcje char. dla dwucukrów ??

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum


Obrazek

weź udział:

Obrazek


4 sty 2009, o 13:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

..